Zalecenie żywieniowe dla chorych na raka piersi
- Zjadamy regularne posiłki, cztery – pięć dziennie. Pierwszy koniecznie do godziny po wstaniu, a ostatni nie później niż 3 godziny przed snem.
- Dobrze, jeżeli 2 z nich są przygotowane na ciepło (np.: śniadanie w postaci płatków owsianych z orzechami lub jajecznicy z kromką razowego pieczywa i warzyw).
- Używamy przypraw naturalnych, np. kminku, bazylii, kurkumy, ziela angielskiego, imbiru, oregano, cząbru, liści laurowych, majeranku, tymianku, pieprzu czarnego i innych ulubionych.
- Ograniczamy spożywanie słodyczy do niewielkiej porcji 1 – 2 x w tygodniu (np.: mały kawałek ciasta, rządek czekolady, 1-2 gałki lodów), najlepiej jednak, gdy słodycze pojawiać się będą w diecie jeszcze rzadziej. Zamiast słodyczy jemy suszone owoce, świeże sezonowe owoce, orzechy, migdały.
- Dbamy, aby codziennie w diecie znalazły się:
- różnorodne warzywa, głównie na surowo oraz w postaci soków, z niewielkim dodatkiem warzyw gotowanych. Zalecana ilość warzyw to minimum pół kilograma,
- produkty pełnoziarniste, takie jak: kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, ryż brązowy, płatki owsiane, chleby razowe lub pełnoziarniste. Dobrze, żeby pojawiały się w 2-3 posiłkach.
- mięso, ryby spożywamy głównie w postaci gotowanej, duszonej, pieczonej bez tłuszczu. Smażone mięsa i ryby jemy rzadko. Optymalne są chude mięsa, takie jak kurczak, indyk, królik, wołowina. Ryby różnorodne, z wyjątkiem azjatyckich (pangi i tilapii), optymalnie gdy są to ryby dzikie, nie hodowlane. Zalecana dzienna porcja mięsa/ryby dla kobiety o średniej budowie to 150g.
- zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek (extra vergine), olej lniany (np: budwigowy nieoczyszczony), z orzechów włoskich, masło. Do smażenia używamy oleju rzepakowego (rafinowanego) lub masła klarowanego, ale smażymy rzadko.
Jako urozmaicenie diety 2-3 razy w tygodniu spożywamy:
- rośliny strączkowe (fasolki, soczewice, groch, ciecierzycę)
- orzechy, migdały, pestki (dyni, słonecznika)
Ponadto wysypiamy się, dbamy o relaks i wypoczynek.
Produkty, które ograniczamy w diecie
- W miarę możliwości zastępujemy wszelkie mrożonki i puszki świeżymi produktami.
- Ograniczamy słodycze i słodkie napoje.
- Unikamy produktów konserwowanych, z długim terminem przydatności do spożycia, z różnymi substancjami typu E oraz niezdrowymi tłuszczami, np. zupki instant, kostki rosołowe, przyprawy typu vegeta, kiełbasy, parówki, ciastka, czekoladki, krakersy, paluszki, chipsy, gotowe sosy sałatkowe, żywność typu fast-food.
Przy problemach z przewodem pokarmowym
Gdy pojawiają się bóle brzucha, żołądka, biegunki musimy na pewien czas zmienić dietę. Ma to zwykle związek z zastosowanym leczeniem. Wtedy obowiązują wszystkie zasady powyżej, ale zamieniamy:
- surowe warzywa i owoce na gotowane lub pieczone,
- pełnoziarniste produkty zbożowe na oczyszczone, takie jak biały ryż, drobna kasza jęczmienna, kaszka manna, kukurydziana, drobne makarony,
- przy biegunkach należy dodatkowo odstawić produkty mleczne do czasu unormowania wypróżnień.
Przy nowotworach hormonozależnych
Obowiązują wszystkie zalecenia powyżej i dodatkowo:
- szczególnie dbamy o to by mięso, warzywa i owoce były ekologiczne,
- nie stosujemy preparatów zawierających wyciągi z soi lub koniczyny,
- bardzo ograniczamy słodycze, a najlepiej z nich rezygnujemy,
- szczególnie dbamy o codzienną aktywność.
Więcej diet jest dostępnych w formie do wydruku w sekcji Druki do pobrania.